Massivträ

Ask

Fraxinus mericana

Ett mycket hårt, starkt och formstabilt träslag som trots detta är lättarbetat. Klassiskt ljust träslag med tydlig ådring. Poppulärt träslag som används mycket i inredningsdetaljer och möbelsnickerier.

Asken är ett av Amerikas mest snabbväxande lövträd men blir i regel inte högre än 15- 18 meter. Beroende på växtplats utvecklas virket något olika.

Används till: Handtag, verktygsskaft, trädetaljer i jordbruksmaskiner
Egenskaper: Mycket hårt, starkt och formstabilt. 

Björk

Betula

Björken är ett mycket anpassningsbart träd, med en unik förmåga att överleva i såväl kyliga som torra miljöer. Träslagets naturliga motståndskraft kommer till uttryck i dess ved som är seg och böjlig.
Ett ljust formstabilt träslag.

Inom möbeltillverkningen i Norden hör björk till de populäraste träslagen och används till allt från bord och stolar till hela kök. Den fina, homogena veden passar bra att tillverka tumstockar av. Björk är även populärt att svarva och snida i.

Används till: Populärt i möbeltillverkning
Egenskaper: Motståndskraftigt, klarar av kalla och torra miljöer.

björk betula

Bok

Fagus sylvatica

Mjukt, rödaktigt träslag som är formstabilt och lite mjukare. Ses oftast som ett prisvärt träslag. Andvänds ofta i offentligmiljö. Putsad yta.

Används till: Parkettgolv, inredningar och innerdörrar.
Egenskaper: Starkt, hårt. Lätt att böja genom ångbehandling.

Bok Fagus sylvatica

Ceder

Thuja plicata

Western Red Cedar är ett barrträd som växer längs den nordamerikanska Stillahavskusten, i Kanada och norra USA. Träden blir normalt 45 till 60 meter höga och med en diameter på 2,4 meter, men det finns förstås undantag.

Cedern varierar naturligt från rödbruna till bruna och ljusgula färger. Obehandlat cederträ får med tiden vackra silvergrå nyanser. Om ursprungsfärgen skall bevaras underhåller man med pigmenterad träolja eller lasyr.

Genom att cedern har så låg densitet, vikten är ca 385 kg/ m³, har det god värme och isoleringsförmåga.

Används till: Verandor, huspaneler, växthus.
Egenskaper: Naturliga röt- och svamphindrande ämnen. Motståndskraftigt mot insektsangrepp.

ceder

Cumaru

Dipteryx odorata

Cumaru är ett av världens hårdaste träslag, nästan tre gånger så hårt som rödek. Det går även under namnet brasiliansk teak och är ett mycket hållbart virke som ofta används till golv som ska klara hårt slitage.

Kärnveden från Cumaru varierar i färg mellan ljust brun till mörkare rödbrun, med fin textur. Efter exponering för väder och vind antar den en silvergrå färg. Beständigheten mot röta är god och den står även emotinsektsangrepp. Nackdelen med träslagets hårdhet och kompakta karaktär är att det kan vara svårt att såga, och specialverktyg kan vara nödvändiga.

Används till: Altaner, snickerier.
Egenskaper: Mycket hårt. God beständighet mot röta.

Cumaru

Europeisk Ek

Quercus robur/petraea

Eken hör till de viktigaste träden i Västeuropa. Ekens ved är grovporig med tydliga märgstrålar och årsringar. Kärnveden från nyhuggen ek är gul men blir efter torkning gråbrun. Splintveden växer klart åtskild och är ljusgrå. Virket från ek som vuxit snabbt är tyngre och hårdare än hos den som vuxit tätt. Det beror på att en snabbvuxen ek har större andel sommarved, som är tyngre än den mjuka kärnveden. Trädets kärnved är beständig mot röta och insektsangrepp, det är däremot inte splintveden.

Ek som hyvlats kan vara besvärlig att limma eftersom den är mycket blank. Att ytbehandla träet går däremot bra så länge man inte värmetorkar, eftersom det finns risk för blåsbildning över porerna.

Används till: Populärt golvmaterial.
Egenskaper: Beständig mot röta och insektsangrepp.

Ek Quercus robur petraea

Rödek Amerikansk

Tillsammans med viteken står rödeken för en tredjedel av USA:s totala produktion av hårdträ. Den har som namnet antyder ett något rödaktigt virke. Ådringen är tydligt markerad och bladverket har vackert glansiga, röda höstfärger. Rödekens virke är mer poröst än vitekens och därför inte lika starkt. Det krymper i regel också mer vid torkning.

Rödekens styrka i kombination med lättheten att böja den har gjort träslaget till ett intressant alternativ. Eken är en klassiker inom heminredning i framförallt Nordamerika, bokstavligt talat från golv till tak. I jämförelse med vitek håller rödek en högre träkvalité och är lättare att bearbeta i maskin.

Används till: Populärt för användning till heminredning.
Egenskaper: Mer poröst än vitek. Lätt att böja.

Ek Quercus robur petraea

Vitek Amerikansk

Quercus alba

Eken är världens mest använda lövträd. Enbart i USA avverkas årligen omkring sju miljoner kubikmeter ek. Virket är hårt, starkt och står emot fukt och röta mycket bra.
Kärnvirket kan till och med anses självimpregnerat.

Används till: Möbler, köksinredning, parkett.
Egenskaper: Slitstarkt, tåligt. 

Ek Quercus robur petraea

Furu

Pinus sylvestris

Svensk kvalitetsfura. Möbeltorr.

Tallen med sin karaktäristiska krona är ett välbekant inslag i det nordiska landskapet och varianter av den finns spridda i stora delar av Europa. Tack vare sina många användningsområden har det behållit positionen som ett av de mest använda träslagen på våra breddgrader.

Träslaget är lätt att torka, eventuell sprickbildning är liten och formförändringarna små. Det är ett relativt mjukt och lättkluvet träslag, med goda hållfasthetsegenskaper.

Används till: Populärt inom möbelindustrin.
Egenskaper: Relativt mjukt och lättkluvet, med goda hållfasthetsegenskaper.

Körsbär

Prunus serotina 

Strukturen påminner om valnöt, men träkvaliteten är högre och det går att få ut längre längder. Tillgången på körsbär är inte stor och nästan allt tillgängligt trä går till högklassiga arbeten där färgen och strukturen kommer till sin rätt. Men även mindre föremål som tobakspipor och instrument tillverkas i körsbärsträ.

Körsbär går att böja med hjälp av ånga och är lätt att bearbeta till en god ytfinish. Det är ett hårt träslag trots att det håller en lägre volymvikt än både bok och björk.

Används till: Mindre föremål, så som instrument och tobakspipor.
Egenskaper: Går att böja med hjälp av ånga. Lätt att bearbeta.

Körsbär Prunus serotina

Lind

Tilia americana 

Trä från lind är finporigt med svagt markerade årsringar, och ljust brunt till färgen. Träet har en jämn åderbildning och rak fiberstruktur, populär till bordsskivor och ritbord. Lind är ett mjukt och ganska svagt träslag, men det är lätt att spika och limma. Mjukheten gör det mycket lätt att bearbeta, såväl för hand som med maskin. Förslitningen av verktyg är därför också låg. Lind är inte lämpligt för böjning genom ångbehandling på grund av dess bräcklighet.

Tack vare att det är ett lättarbetat träslag används lind ofta till skulpturer. Andra användningsom råden är som virke till snickeriarbeten, kvastar, persienner och musikinstrument. Pianotangenter görs ofta i träslaget. I Sverige tvinnade man förr i tiden tåtar av lindens bastskikt som användes till korgar och mattor. Träet har även använts till proteser.

Används till: Skulpturer, snickeriarbeten, persienner och musikinstrument.
Egenskaper: Lättarbetat. Mjukt träslag, lätt att spika och limma.  

Lind Tilia americana

Oregon Pine

Pseudotsuga menziesii 

Oregon Pine är en av världens viktigaste träslag för plywoodtillverkning och kan levereras kvistfritt i stora dimensioner. En fjärdel av allt sågvirke i USA kommer från trädet.

Lite mer orange i färgen än vår Europeiska fura, tät rak ådring , som ger ett vackert och effektfull uttryck. Splintveden är vitaktig till gulgrå, fiberstrukturen är ofta rak, men kan även vara vågig eller spiralformad. Årsringsstrukturen är typisk för barrträd, med markant skillnad mellan ljus vårved och mörkare sommarvedskikt.

Egenskaper: Stabilt vid användning, men inte lämpligt för böjning genom ångbehandling. 

oregon-pine Pseudotsuga menziesii

Poppel

Liriodendron tulipifiera 

Den amerikanska poppeln är ett av de största lövträden i USA. Den kan nå den ansenliga höjden av 60 meter och stamdiametern kan bli hela 300 cm. Trädet växer i de östra delarna av USA.

Det används flitigt till en mängd detaljer, lister, leksaker, möbler och för att tälja och svarva i. Under en period var fanér från något man kallade kanarieträd populärt. Det var inget annat än yellow poplar.

Används till: Altan. Offentliga miljöer.
Egenskaper: Extra beständig mot röta och angrepp. 

Hus thermo fura-fasad

Sipo

 Entandrophragma utile 

Till utseendet påminner Sipo med sin purpurröda ved om sapeli - därför används det ofta som ersättning för den sortens dyrare mahogny. Men den något mörkare tonen och de större variationerna inom virket ger också Sipo dess egna karaktär.

Trädets kärnved är beständig mot såväl röta som skyddsbehandling, men splintveden är känslig för insektsangrepp.

Används till: Båtbyggen, inomhuskonstruktioner, möbler, snickerier, golv.
Egenskaper: Beständigt mot röta. Lämpligt för fönster och ytterdörrar. 

sipo Entandrophragma utile

Valnöt

Juglans nigra 

Det amerikanska valnötsträdet är en riktig snabbväxare. Bäst växer trädet i jord som är rik och fuktig, men väldrenerad. Fullvuxet når trädet en höjd på över 30 meter och stammen en diameter på omkring 150 cm. I valnötsfamiljen ingår 13 olika arter och denna art - Jugans Nigra - odlas sedan länge över hela den östra delen av USA.

Färgen varierar från ljust gråbrun till chokladbrun och över till mörk rödbrun. Även ådringen varierar från lugn till mycket starkt mönstrad. Färg- och mönstervariationerna är viktiga att ha i minnet vid beställning av virke för särskilda ändamål. Tidlöst som används mycket i inredningsdetaljer och snickerier.

Används till: Möbler, lister och dörrar.
Egenskaper: Lätt att tälja och svarva i. Går utmärkt att böja med ånga. 

valnot_Juglans nigra_top
Om du har frågor kontakta oss genom vårt formulär eller hitta kontaktuppgifter här.