Tips för att vårda virket

När man lägger golv och köper trallvirke finns det mycket att tänka på. Här följer några användbara tips och råd från oss som vi märker att många av våra kunder efterfrågar. Du är självklart alltid välkommen att ringa oss om du har frågor.

Olja till trall

Ta hand om ditt trallvirke på rätt sätt

Det är inte nödvändigt att olja in vårt virke. Vi brukar rekommendera att inte lägga på någon olja på egen hand, då det finns en risk att det hanteras på fel sätt.

Olja anpassad för ädelträ

Virke blir grått av solens UV-strålar. För att bevara träets vackra ursprungsfärg behöver man olja in virket. Då är det viktigt att kontakta en färghandel för rätt typ av olja anpassad för ädelträ. Innan du oljar golvet måste du rengöra virket / golvet ordentligt först. Därefter går det bra att stryka på ett tunt lager. Överflödig olja torkas lättast av med en trasa, annars finns det en risk att golvet ser fläckigt ut. Överflödig olja torkar också långsammare och drar till sig onödig smuts och pollen.

Har du valt att olja golvet måste du räkna med att göra det varje år för att behålla färgen. Tillverkarna av ädelträolja brukar säga att det håller ungefär tre månader efter behandling.

Ipe Tradack Olja
bankirai trall

Tips inför ditt köp av trall

Rätt virke till din trall

Det finns en väldigt många olika alternativ att välja på vid köp av trallvirke. Om man är beredd att investera lite mer pengar på sin trall och välja ett alternativ som är dyrare i initialkostnad, har man tjänat in den kostnaden över tid. Många av de dyrare trallsorterna har egenskaper som gör att de klarar det tuffa svenska klimatet längre. Plus att de lite mer kostsamma alternativen ofta är väldigt fina. Om man väljer något av våra trallgolv och följer läggningsanvisningarna, så har man ett fint trallgolv för en väldigt lång tid framöver.

Man skall vara medveten om att allt trä grånar med tiden, om man inte väljer att olja in golven. Det är ett jobb som man måste vara beredd att göra varje säsong. Vill man låta sin trall få sin vackra grå färg med tiden, väljer man att inte olja in virket alls. Däremot är det extra viktigt att emellanåt tvätta av trallen med ljummet vatten och grönsåpa, för att undvika beläggning.

 

Tänk på:

• Om man väljer något av de tropiska alternativen så är det viktigt att man kollar så att det är FSC certifierat trä.

• Våra trallsorter i Kärnfuru, Thermowood, Cumaru, Bangkirai och Ipe är några av de alternativ som är helt befriat från miljöfarliga impregneringar.

Cumarugolv

Att tänka på innan köp och läggning av golv

Hur mycket virke går åt?

Vid 20×140 m m krävs det en luftspalt på 6-7 m m luftspalt mellan brädorna. Det går ca 7 löpmeter på en m². Lägg på ca 5-10% för spill och glöm inte att räkna med lite extra virke för trappor, sarger m.m.

Har du inte gjort klart regelverket så kan du vänta med det tills du har fått virket. De levereras nästan alltid i fallande längder från 215 cm och ibland upp till över 5 meter. Snittlängden brukar vara runt 330 cm. Har du däremot önskemål om en specifik längd, kan du alltid kontakta oss för mer information.

Vår trall som har tjockleken 20 - 21 mm går bra att använda upp till ett vanligt regelavstånd av ca 60 cm. Vill du ha glesare mellan reglarna rekommenderar vi att du går upp i tjocklek. Som regelverk är det vanligt att man använder vanligt tryckimpregnerat virke.

Luftspalt

Hur stort avstånd skall man lägga mellan trallen?

Trä är ett levande material som krymper och sväller efter fuktighet. Därför är det mycket viktigt att mäta virkets bredd innan du lägger det.

Räkna med att ditt virke kan svälla ca 3 mm på bredden i fuktiga och blöta förhållanden. Ha därför alltid en luftspalt på 6 - 7 mm mellan brädorna för att undvika att de reser sig mot varandra.

Ipe deck altan
olja altan bangkirai

Ta hand om virket

Förvaring av trallvirke

När du förvarar ditt virke ska brädorna inte ligga lösa. Brädorna ska alltid bandas med ett buntband. Förvara ditt virke i skuggigt läge, annars blir det grått av solens UV-strålar.

Glöm inte att ta hand om ditt trä även där det är skugga. Tänk på att virket lättare blir smutsigt i ett skuggigt läge. Tvätta av med grönsåpa och skurborste vid behov.

Trä är ett levande material som lätt kan få missfärgningar av till exempel metallföremål. Tänk därför på att inte lämna kvar några verktyg direkt på brädorna, om det är en fuktig miljö. Detta gäller även krukor och fat i metall.  

Fixa dolda infästningar som ett proffs

Dold infästning

Att dölja skruvarna, eller skruvskallarna, är en snygg lösning om man vill slippa se skruvarna på sitt golv. Resultatet ger ett elegant intryck som både är vackert att titta på och skönt att sätta fötterna på. Man får räkna med att det tar lite extra tid, men vi tycker att det är värt mödan. Vi tillhandahåller 10 mm-plugg i Ipe och Cumaru. Vi har även clips som vi säljer för dold infästning till Komposit- och Ipe-trall.

1. Förborra och försänk för att göra plats åt pluggen.

2. Limma fast pluggen med pu-lim som är ett starkt trälim. Prata med din bygghandel för rätt sort.

3. Använd endast en rostfri och syrafast skruv.

Träplugg

Om du har några frågor, är du alltid välkommen att kontakta oss.