Tropisk trall är det bästa valet för din altan och miljön.

Tyvärr så associerar många tropiska träslag med skövling av regnskog och som ett stort problem för vårt klimat. Visst är detta ett stort problem i världen med olaglig avverkning. Därför är det oerhört viktigt att handla av seriösa handlare med material från certifierade skogar. Organisationer som FSC & PEFC ser till att den certifierade skogen är hållbart avverkad och att skogsägarna tar ansvar för miljön och de samhällen som livnär sig på skogen. Köper man då tropisk hårdtrall är det ett av de bästa miljöalternativen du kan välja för din altan.

 

 

Det bästa du kan välja är en 100% naturlig produkt där vi hela tiden kan odla fram nytt material. Vissa påstår att vi genom tillsatser och impregneringar kan få fram miljövänliga alternativ. Detta är så klart alltid en sanning med modifikation. För det bästa är alltid 100% naturligt, utan en fabriksprocess där sällan utsläppen av själva produktionen tas med i beräkningarna.

IVL Svenska Miljöinstitutet och Teknologisk Institut i Danmark har tillsammans jämfört koldioxidutsläpp från olika material för att bygga en altan. Rapporten är beställd av Nordiska träskyddsrådet. Rapporten jämför olika trallmaterial samt betong och vilken påverkan de totalt har på miljön. Enligt rapporten är det de två absolut bästa alternativen den tropiska trallen IPE samt tryckimpregnerad fura från Sverige.

Rapporten har dock en rad tveksamheter bland annat har de räknat med en bilfrakt från Tyskland på IPE för att köra upp till Stockholm, något som är högst ovanligt och som ger en mycket högre utsläpp än vad båt gör som det vanligtvis levereras med.

Men vad som vi ifrågasätter ännu mer är uträkningen av att både den tryckimpregnerade och IPE har en livslängd på 30 år. Ett antagande som påverkar utfallet av rapporten oerhört. Att den tryckimpregnerade trallen håller i 30 år ifrågasätter vi inte, det utgår vi från att det finns vetenskapliga belägg för. Även om vi vet att en tryckimpregnerad fura allt som oftast inte är så vacker efter 30 år. IPE däremot kan du säkerligen ha som trall i över 50 år och förmodligen längre utan att oroa dig. Detta gör att IPE får ett mycket lägre utsläpp då man bygger hela rapporten på livslängd/utsläpp.

Så oavsett vad många påstår så är tropisk trall från certifierade skogar ett klimatsmart val. Det är beständigt material med 100% trä utan behandlingar eller tillsatser. Om nästa generation skulle vilja byta ut sin trall efter 50-70 år så har nya träd vuxit upp och är på god väg att bli fullvuxna.

Mer om vad certifierad skog är kommer vi förklara längre fram. Vill ni läsa hela rapporten så finns länkar på vår hemsida samt en sammanfattning från svenskt trä.

 

https://www.svenskttra.se/siteassets/1-om-tra/3-hallbarhet/3-hallbarhet/c302.pdf

https://www.svenskttra.se/siteassets/1-om-tra/3-hallbarhet/3-hallbarhet/rapportklimatpaverkan-2018-08-13.pdf

FLER NYHETER

Vikten av att arbeta med certifierade och hållbara skogsbruk
Se en video om vikten av ett hållbart skogsbruk.
komposittrall
Projektbilder komposittrall brun
Projektbilder kompostittrall brun
Våra Återförsäljare
Hitta din närmaste återförsäljare
Nyhet Azobe
Nu kan vi även offerera Azobe mot projekt.