Fördelarna med Ceder 

Ceder är ett fantastiskt träslag och som särskiljer sig från många andra träslag. Cederns egenskaper är perfekt utformade för att kunna utstå väder och vind i många år. IBI Woods ceder är en Western Red Cedar (thuja plicata) som har använts i många hundra år som fasad och tak material. Här följer en mer detaljerad text om varför ceder är så bra och vad man bör tänka på.

Cederfasad

Fördelarna med Ceder

-Stabilitet.

För det första så är ceder ett av de mest formstabila träslagen vi har. Med det menas att det är lite rörelse i materialet vilket minskar risken för att brädorna vrider sig, kupar sig eller spricker vilket kan förekomma med många andra träslag. Det gör också att behandlingar av olja eller färg håller bättre då rörelsen i träet är mindre.

 

-Vikten

Ceder är ett oerhört lätt och mjukt träslag vilket gör att det är oerhört lätt att arbeta med och får en fin slät yta om man hyvlar den. Minimalt med slitage av verktyg och med sin lätta vikt är den oerhört enkel att montera samt ger en mindre påfrestning på huset.

 

-Naturligt rötmotstånd

Ceder innehåller naturliga oljor som förebygger mot mögel, röta och insekter vilket är en viktigt faktor till varför det är så väderbeständigt. Ett tak med cedershingel har en beräknad livslängd på 20-30år och upp till 40-60år om man tvättar och behandlar taket. Har man det istället på en vägg förlängs livslängden ytterligare och det finns hus med ceder som är upp till 150 år gamla.

 

-Isolerande

Trä i sig är ett fantastiskt isolerande material och man brukar säga att en träfasad andas med huset. Ceder som är ett poröst träslag med låg densitet vilket bidrar ytterligare till den isolerande effekten. Ett cedertak till exempel isolerar bättre än material som aluminium, asfalt eller tegel. Ceder klarar även av större temperaturskillnader från väldigt varmt soligt väder till ordentliga minusgrader utan att spricka eller tappa i bärighet.

 

-Miljösmart val

Vill man välja ett alternativ som gynnar miljön så finns det inget miljövänligare än att välja 100% trä. Naturen i sin enkelhet som motverkar den globala uppvärmningen medans den växer för att sedan avverkas och göra plats för nya träd. Allt från certifierade och hållbara skogar där man värnar om återplanteringen och ett hållbart skogsbruk. Många påstår att impregnerade eller behandlade träslag, oftast en fura är det mest miljövänliga alternativet men vår ceder är 100% naturlig och har en minimal inverkan på klimatet.

 

-Vackert

En av de viktigaste aspekterna varför man skall välja ceder är att det är ett fantastiskt vacker träslag. Färgen kan variera mellan ljusbrun, nästan vit till mörkröd. En obehandlad cederpanel blir dock grå med tiden men ceder i ett soligt läge får en fin ljusgrå patina som står sig i många år framöver.

 

Att tänka på

Ceder är ett mjukt träslag och bör hanteras varsamt tills den är monterad, speciellt när det kommer till paneler med spont då de är tunna och lätt att bryta av. Väl på plats så klarar dock cedern det mesta.

Tänk även på vad du monterar med för spik eller skruv. Ceder skall alltid monteras med en rostfri/syrafast infästning. Detta då cedern kan reagera med vissa metaller och skapa fula märken.

På grund av sin mjukhet är det inte heller att rekommendera Ceder som en trall. Beständigheten finns där men du behöver ha en ganska tjock trall tätt reglar för att få bärighet. Det är även lätt att det blir tryckmärken efter stolar och klackar eller andra tunga saker.

 

 

Shingel, panel eller finsågat

 

Oavsett i  vilken form du väljer att få din ceder i så löser vi det. Vi har paneler, sågat och shingel på hyllan. Vill du ha någon annat format på panelen så kan vi även lösa det. Hör av dig om du undrar över något som rör ceder så ska vi se till att svara.

 

 

 

FLER NYHETER

Vikten av att arbeta med certifierade och hållbara skogsbruk
Se en video om vikten av ett hållbart skogsbruk.
komposittrall
Projektbilder komposittrall brun
Projektbilder kompostittrall brun
Våra Återförsäljare
Hitta din närmaste återförsäljare
Nyhet Azobe
Nu kan vi även offerera Azobe mot projekt.